Keresés

Akciós termékeink

A Multiwebshop egy
Megbízható Webáruház!

 

Látogassa meg a Multiwebshop.hu webüzletet a ShopManian
Awstudio

6 fontos étel a várandósság alatt       Nyomtató barát verzió      Küldés

2013-03-13 10:15:23


A terhesség alatt növekszik a fehérjeszükséglet, a magzat egészséges csontfejlődése miatt növelni kell a kalciumbevitelt, a születési rendellenességek elkerülése végett fontos a megfelelő folsavbevitel, valamint a magzat és a kismama megfelelő oxigénellátása miatt a vasbevitelt is fokozni kell. E tápanyagok fedezéséhez kiváló források az alábbi ételek.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű kenyérnek, pékárunak magasabb a folsav-, a vas- és a rosttartalma is, mint a fehér kenyérnek és a fehér rizsnek. Fogyaszthatjuk többek között reggeli zabpehely, teljes kiőrlésű kenyérből készült szendvics, vagy köretként teljes kiőrlésű tészta, illetve barna rizs formájában is.

Hüvelyesek

A fekete bab, a száraz fehér bab, a vörös, a barna és a fekete lencse, a vesebab, a mungóbab vagy a szójabab is kiváló fehérje- és rostforrás. Ásványi anyagokban is gazdagok, többek között vasat, folsavat, kálciumot és cinket tartalmaznak.

Lazac

A lazac és egyáltalán a tengeri halak fogyasztása az omega-3 zsírtartalmuk miatt ajánlott, ez ugyanis segíti a magzati agy és a látás fejlődését. A halfogyasztás továbbá előnyös a jó minőségű fehérje és a B-vitaminbevitel szempontjából is. A dietetikusok azért ajánlják elsősorban a lazacot a halak közül, mert higanytartalma relatíve alacsonyabb a többihez képest.

Tojás

A tojásnak magas a fehérje-, vitamin- és ásványianyag-tartalma és előnyös a zsírsavösszetétele is, viszont sok koleszterin található benne, ezért akinek magas a koleszterinszintje, legyen mértékletes. A tojás kolintartalma előnyösen befolyásolja a magzati agyfejlődést.

Bogyós gyümölcsök

Az áfonya, a málna, a szeder és az eper folsavban bőséges gyümölcsök, e emellett C-vitaminban, káliumban és rostban is gazdagok.

Alacsony zsírtartalmú joghurtok

Egy doboz natúr joghurtban több kalcium van, mint egy pohár tejben. E mellett jó fehérjeforrás is, ráadásul ha natúr joghurtot fogyasztunk, hozzáadott cukrot sem veszünk magunkhoz. Gyümölccsel, teljeskiőrlésű gabonapehellyel ízesítve különösen gazdag tápanyagban.