Keresés

Akciós termékeink

A Multiwebshop egy
Megbízható Webáruház!

 

Látogassa meg a Multiwebshop.hu webüzletet a ShopManian
Awstudio

Fahéj a cukorbetegség kezelésében       Nyomtató barát verzió      Küldés

2011-11-29 10:30:55


Egyre több kutatás igazolja azt, hogy a jól ismert fűszer, a fahéj segíthet megelőzni a cukorbetegséget és szabályozza amennyiben már kifejlődött.

 

Fahéj az azonos nevű fa belső kérgéből származik és igen hosszú múltra nyúlik vissza a története mint gyógy- és fűszernövény. A hagyományos népi orvoslásban megfázás, fizikai és szellemi túlterheltség valamint emésztőszervi panaszok esetén használták. A modern gyógyszerkutatás is felfigyelt rá, először magas antioxidáns tartalma miatt, aminek következtében csökkentette a krónikus betegségek kialakulását és lassította a sejtrek öregedését. Legújabban azt találták, hogy a fahéj ígéretesnek tűnik a cukorbetegség elleni küzdelemben.

 

"A működése kettős. A fahéj nem csupán aktiválni képes bizonyos enzimeket, aminek hatására hatékonyabbá válik a sejtreceptorok inzulinra adott válasza, de gátolja több, az inzulin rezisztencia kialakulását támogató enzim hatását." írja David W. Tanton azAntidepresszánsok, antipszichotikumok, és stimulánsok című könyvében. "A fahéj nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, krómot, rezet, jódot, vasat, mangánt, foszfort, káliumot, cinket, és a vitaminokat (A, B1, B2 és C), amelyek közül sok igen fontos a a cukorbetegség megelőzésében illetve kezelésében."

Nyolc erre vonatkozó vizsgálat összegzésében az derült ki, hogy egyetlen gramm fahéj hatékonyan csökkentette a vércukorszintet akár étkezés közben, akár két étkezés között fogyasztotta valaki. Az is kiderült, hogy nagy mértékben csökkentette szövődmények kialakulását.

Egy tanulmány például azt találta, hogy a fahéj tartalmú kapszulák csökkentették az éhgyomri vércukorszintet és fokozták az inzulinválaszt, de ezek a hatás eltűnt, amikor az étrend-kiegészítés véget ért. Egy másik vizsgálatban, a fahéj-kiegészítés nem csupán éhgyomri vércukorszintet csökkentette, de összességében a testzsír százalékot is.

Fahéj felülmúlta a gyógyszereket

 

A Journal Diabetes Medicine című lap közölt egy rövid tanulmányt, amiben a résztvevők az kapott fahéj kiegészítő hatására nagyobb javulást tapasztaltak, mint azok a résztvevők, akik a szabvány diabétesz gyógyszereket szedték.

Úgy tűnik, a fahéj-kiegészítés az egyik legjobb természetes mód, amellyel megelőzhető és kezelhető 2-es típusú cukorbetegség. Hozzájárul az egészséges testsúly fenntartásához, amennyiben együtt alkalmazzuk rendszeres mozgással és a finomított cukrok bevitelének csökkentésével. Viszont ennek fényében nem elegendő csupán egy késhegynyit szórni belőle a kapucsínónk tetejére.

A hatásos napi adagja egy gramm felett van. Ezt fűszerként nem lehet elfogyasztani. Célszerű fahéj kapszulát keresni a boltokban.