Keresés

Akciós termékeink

A Multiwebshop egy
Megbízható Webáruház!

 

Látogassa meg a Multiwebshop.hu webüzletet a ShopManian
Awstudio

Házi készítésű szaloncukor       Nyomtató barát verzió      Küldés

2011-12-05 09:23:47


A mértéktelen csokoládé- és cukorfogyasztástól a gyerekek túlpöröghetnek és székrekedést kaphatnak, ezért érdemes legalább a Mikulás-csomag egy részét az édességeknél tápanyagban gazdagabb élelmiszerekkel kiváltani.

 

"A klasszikus Mikulás-csomag legegészségtelenebb részei a cukorkák, azokon belül is a mesterséges színezékben és adalékanyagban különösen gazdag gumicukorkák. Ezek tulajdonképpen csak cukrot tartalmaznak, tápanyag viszont nem található bennük" - mondja Duly Viktória, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa. Ezért a szakértő szerint, ha már ragaszkodunk a cukorkákhoz, érdemes a vitaminokat is tartalmazó változatokat választani.

"A csokoládék esetében vagy a minél magasabb kakaó-, vagy a minél magasabb tejtartalmúakat érdemes választani. A gyerekek jellemzően nem értékelik a magas, 70-80 százalék kakaótartalmú édességeket, ezért az ő esetükben ajánlott a tejtartalomra figyelni. Az étbevonómasszából készült csokoládék alacsony kakaótartalmúak, zsírtartalmuk viszont magas" - mondja a dietetikus.

 

A mértéktelen csokoládéevés székrekedéshez vezet

A szakértő azt ajánlja, hogy aki az előző évek csomagjainál egészségesebbet szeretne összeállítani, tegyen bele narancsot, mandarint, dióféléket és egyéb olajos magvakat, valamint hozhat a Mikulás aszalt gyümölcsöt is. "Az olajos magvak natúr formában a legegészségesebbek, a pörkölés ugyanis a jótékony telítetlen zsírsavakat megváltoztatja. Mogyoró esetében például ajánlott inkább a héjas földimogyorót választani, mint a pörkölt változatot" - mondja Duly Viktória.

Az aszalt gyümölcsök, bár magas a cukortartalmuk, azaz kalóriadúsak, legalább tartalmaznak többféle vitamint (főleg B- és C-vitamint) és ásványi anyagot (magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat, cinket) is.

"Az aszalt gyümölcsök további előnye, hogy magas rosttartalmuk miatt fokozzák a bélmozgást, ezáltal megakadályozzák a székrekedést. Ez pedig csokoládészezonban fontos szempont, hiszen a mértéktelen édességevés szélsőséges esetben gyomorrontáshoz, enyhébb esetben székrekedéshez vezethet" - mondja a dietetikus.

 

A sok cukortól túlpörögnek a gyerekek

Ha a szülők elnézőek, és mondván egyszer van Mikulás, szabad kezet adnak a gyereknek az édességfogyasztás terén, ne csodálkozzanak, ha a gyerek felpörög, és nem lehet este ágyba dugni. "Az édességekben található cukor nagyon könnyen lebomlik, a vér magas cukortartalma pedig serkenti az agyműködést és egyfajta túlpörgött állapotot idéz elő" - mondja Duly Viktória.

 

Házi készítésű egészséges ajándékok

Meglephetjük szeretteinket házi készítésű Mikulás-ajándékokkal is. Sikert arathat a házi készítésű müzliszelet (mézzel, zabpehellyel, aszalt gyümölccsel, maggal), gyümölcskenyér (teljes kiőrlésű liszttel, aszalt gyümölcsökkel, mézzel), a kakaóba mártott marcipángolyó vagy a házi készítésű bonbonok, pralinék, szaloncukrok.

 

Gyümölcszselés szaloncukor

Hozzávalók:

8 db citrom
4 teáskanál cukor
1 kis tasakos gyümölcszselé por
1 tábla tortabevonó
(gyorsan dermedő)

Elkészítés:

A citromot kifacsarjuk, cukorral (vagy édesítőszerrel) megédesítjük. Az így elkészült levet megmelegítjük és belerakjuk a zselatinport, majd addig kevergetjük, amíg el nem kezd besűrűsödni, végül egy lehetőség szerint téglalap alakú formába öntjük, és hagyjuk megdermedni. Ezután a zselét felszeleteljük. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, a zselédarabokat pedig egy villára szurkálva belemártogatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a csokoládé ne legyen túl meleg, különben a zselé meg fog olvadni. Amennyiben nem sikerül a csokoládéval bevonni, cukrozott kakaóporba is forgathatjuk a zselédarabokat.

Tipp: A gyümölcszselés házi szaloncukrot bármilyen gyümölcsből elkészíthetjük, amelynek a levét facsarással ki lehet nyerni, végső esetben 100%-os gyümölcslevet is használhatunk.

 

Hagyományos fondü szaloncukor (narancsos)

Hozzávalók:

0,5 kg cukor
1dl víz
1dl narancslé
1 kanál kakaópor,
darált dió
vagy kókuszreszelék

Elkészítés:

A cukrot a vízhez adjuk, majd felforraljuk, és addig főzzük, amíg az így kapott massza el nem kezd hólyagosodni és átlátszó nem lesz. Ezután a lábast hideg vízbe kell rakni, és a szaloncukor alapot addig kell hűteni, amíg nyújthatóvá válik. Ezt követően jól el kell keverni benne a narancslevet, majd a hideg asztallapon ki kell nyújtani a masszát. Miután vághatóra dermedt, fel kell szeletelni szaloncukor nagyságúakra. Végül az elkészült tölteléket a csokireszelékbe forgatjuk.

Tipp: Narancslé helyett használhatunk őrölt diót vagy mogyorót, esetleg kókuszreszeléket, vagy vaníliás-cukrot.

 

Kókuszos Szaloncukor

Hozzávalók:

15 dkg kókuszreszelék

  • 15 dkg porcukor

  • 1 tk rózsavíz

  • ásványvíz

  • 20 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)

Elkészítés:

- A kókuszreszeléket tálba tesszük.

- Hozzászitáljuk a porcukrot.

- Hozzáadjuk a rózsavizet.

- További kevés ásványvíz adagolásával összedolgozzuk.

- Fóliába csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.

- Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.

- A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.

- Csinos karácsonyi papírba csomagoljuk a cukrokat.